Qui som?

El Grup d’esplai Garbí va néixer l’any 1976 de la mà d’una colla de joves de la ciutat de Mataró i es va desenvolupar dins d’un marc de renovació de l’educació en el lleure
Al Garbí creiem en trets d’identitat com l’associacionisme educatiu, la llibertat, la laïcitat, la transformació social, l’esperit crític, el respecte, la igualtat, la solidaritat i cooperació i la coherència. A més, també ens considerem progressistes, laiques, plurals i sostenibles. A través de jocs, sortides, activitats i d'altres, infants, joves, monitors, monitores i famílies volem passar-ho d’allò més bé i aprendre a participar en el nostre entorn més proper.

Grups

Actualment, el Garbí compta amb sis grups d'edat:

Xaloc (nascuts/des 2011-12)
Migjorn (nascuts/des 2009-10)
Tramuntana (nascuts/des 2006-08)
Gregal (nascuts/des 2004-05)
Orsar (nascuts/des 2002-03)
Mestral (nascuts/des 2000-01)

Monitors i monitores


A dia d'avui comptem amb un equip de 26 monitors i monitores. Som un grup de persones joves que estudiem i/o treballem i tenim ganes de participar en el voluntariat que suposa el monitoratge. Actualment, 18 de nosaltres estem titulats/des o en vies d'estar-ho.

On som?

  • Ronda O'Donell, 94 (Les Esmandies) - Mataró
  • esplaigarbi@gmail.com
  • 634 227 040 (disponible només en horari d'activitat garbitenca)
  • Facebook
  • Twitter
  • Google +

Història del Garbí

El Grup d’esplai Garbí va néixer a la ciutat de Mataró l’any 1976 de la mà d’una colla de joves, majoritàriament de les colònies Jordi Turull, de l’escola Pia de Catalunya. Aquesta els va oferir l’edifici de Mataró com a local i els seus canals d’informació per a facilitar la publicitat que requeria la creació de l’esmentat esplai.
El Grup d' esplai Garbí es va desenvolupar dins d’un marc de renovació en l’educació en el lleure a la ciutat de Mataró. Juntament amb els seus principals companys, el grup d’esplai Sot i el grup d’esplai Xauxa, optava per una línia de llibertat, democràcia, catalanisme, laïcisme i progressisme.
Van ser aquests principis, sobretot el laïcisme, els que van fer que les relacions amb l’escola Pia es deterioressin ràpidament, fet que va provocar que en el curs 78-79 el Grup d' esplai Garbí es desvinculés totalment dels "escolapis" i anés cap a una nova ubicació, al carrer d’en Palau núm. 40, situat al centre històric de Mataró.
A l’estiu de 1980 es van dur a terme els primers campaments d’estiu de 10 dies de durada, els quals s’han anat realitzant any rere any, a excepció de l’any 1996 que no es va poder fer per diverses raons, una d’elles la manca de monitors.
A partir de l’any 1980, coincidint amb l’època daurada de l’esplai a Mataró i amb el final dels grups d’esplai Sot i Xauxa, el Grup d' esplai Garbí va anar creixent fins a arribar al seu punt més àlgid entre els anys 85-89, en què tots els grups estaven al màxim de capacitat i les llistes d’espera eren cada dia més llargues.
El curs 89-90 es va presentar un nou repte per a l’esplai, no només s’anava agreujant la crisi del seu model educatiu en general (i el Garbí en particular), sinó que per imperatiu legal, s’imposava legalitzar el centre.
L’equip de monitors d’aquell any volgué aprofitar la necessitat de legalitzar l’esplai, per fer un pas endavant, i es va plantejar per primera vegada la creació d’una associació: l'Associació Cultural la Mar de Garbí, en la qual l’esplai seria tant sols la secció infantil, on tindrien cabuda tot tipus d’iniciatives que es creessin a la ciutat, fos quina fos la seva activitat i fossin les que fossin les edats dels participants.
Amb la creació de l’associació, el local va deixar de ser per primera vegada de titularitat de l’esplai per passar a ser-ho de l’associació, gestionada per una junta amb representants dels pares, monitors i la secció de joves.
Més tard, entre 1996 i 1999, el local del Grup d' esplai Garbí es va ubicar al carrer Velázquez núm.3, ja que la casa que havia estat ocupada fins llavors es va haver de deixar per problemes d’infraestructura i de seguretat.
L’any 2000, però, degut que el lloguer del local feia augmentar excessivament les quotes dels infants, i davant l’oferta de l’Associació de Veïns Peramàs - Esmandies, ens varem traslladar a la casa de les Esmandies a desenvolupar la nostra activitat. Amb aquest canvi el Grup d' esplai Garbí ha guanyat en espai, ubicació, seguretat, infraestructures i en qualitat. Tot i això, ha perdut en independència i llibertat, fet que ens ha portat a crear un sistema de treball diferent al que estàvem acostumats, però a ser més cívics i molt més relacionats amb l’entorn, en aquest cas el Barri de Peramàs- Esmandies.
El mes de juny de 2001, el Grup d'esplai Garbí va estar de festa grossa perquè va celebrar els 25 anys d’educació en el lleure a la ciutat de Mataró. Varen ser dies de joia, gresca i també dies plens de records pels anys transcorreguts i per la feina feta. El curs 2006-07 vam celebrar els 30 anys de l'esplai amb una festa ben grossa a la Plaça de l'Ajuntament amb diverses activitats al llarg del dia. La festa es va repetir l'any 2011 en motiu del 35è aniversari. L'any 2016, els 40 anys garbitencs també van tenir el seu protagonisme, i és que es va tornar a celebrar una festa similar amb jocs del món, una botifarrada, una gimcana i concerts nocturns. El 2016 també va ser l'any en què l'equip de monitores i monitors va organitzar per primera vegada el Ball de Carnestoltes de Mataró, també a la Plaça de l'Ajuntament, degut a la manca d'una oferta cultural i popular a la ciutat per aquell dia, amb un èxit rotund. Aquestes celebracions van servir per a poder retrobar velles cares i vells amics. Una família que cada dia es més gran, ja que portem més de 40 anys educant a infants i joves, amb la intenció de continuar tirant aquest repte endavant encara que en la societat que vivim, sigui cada dia més difícil.