27.5.07

Una mica de difusió... (totmataro.cat)

La Coixinera i esplais d’arreu celebraran els 30 anys del Garbí



L’Esplai celebra les tres dècades d’història amb una exposició i un dia d’activitats

Cugat Comas | Cultura
divendres, 18 maig 2007

Mataró es tenyirà de groc per celebrar els 30 anys de l’Esplai Garbí. Serà aquest dissabte en què aquest històric esplai aprofitarà l’avinentesa de l’efemèride per convidar tota la ciutat, en una festa oberta a tota la ciutat, des dels infants fins als esplais, que arribaran d’altres punts de Catalunya per acompanyar el Garbí en aquesta celebració tan especial.
El dilluns 14 es van iniciar els actes de celebració amb la inauguració de l’exposició “Garbí, 30 anys fent esplai” al local del Carrer Sant Josep. La mostra, que recull i glossa la trajectòria de l’Esplai des dels seus primers dies fins a l’actualitat. No serà l’única mostra que s’hi podrà visitar ja que també hi haurà instal·lada la mostra “Associacionisme educatiu” d’Esplac, que es va estrenar l’any passat de retruc de la celebració de la trobada i la festa d’esplais celebrada a Manresa sota el nom de “Festamorfosi”.

19 de maig, festa oberta
Dissabte la cosa s’estén. Les exposicions sortiran al carrer i entre tots els nens i nenes que, vinguts d’arreu, es vulguin sumar al Garbí a la celebració, començarà una jornada pensada per a tots plegats. A partir de les 11 el Parc Central acollirà una sèrie de tallers. Duraran una hora i mitja quan serà el torn d’una cercavila fins la plaça de l’ajuntament on hi participaran tots els espais convidats. A les quatre de la tarda hi haurà un espectacle d’animació infantil amb unes “Corrandes d’animació” que es remataran amb una xocolatada popular. La celebració dels més menuts haurà acabat però quedarà marxa nocturna per als joves on no faltaran tots els qui van passar en els seus anys de joventut pel Garbí.

Concert de la Coixinera
Arribats a la nit, serà el torn del grup local més celebrat, la Coixinera que amb el seu Sarau seran fidels a la cita amb un esplai que havia comptat amb alguns dels seus membres.
La Coixinera actuarà a partir de les deu de la nit i tancarà l’escenari de la plaça de l’ajuntament el grup Ràbia, també local, que toca rock dur. Serà un final celebrat per un dia molt especial per tota la comunitat històrica de garbitencs i garbitenques, amb qui s’ha pensat a l’hora de preparar els actes d’aquest 30è aniversari, que vol ser tot un èxit.

Mar Vidal i Berta Mundó: “Podem tenir esplai 30 anys més”
Entrevista a les coordinadores dels 30 anys de l’Esplai Garbí

Què suposa arribar als 30 anys?
És un moment per agrair a tothom que ha passat per l’Esplai la feina que ha fet i alhora per demostrar a la ciutat i a nosaltres mateixos que podem tirar endavant i que tenim ganes de fer-ho. Podem tenir esplai 30 anys més.

En quin estat està l’Esplai?
Després d’uns anys en què s’havia estat molt a la baixa, l’Esplai torna a tenir molts nens. Els qui hi participem estem molt convençuts del que fem i això es transmet als nens i nenes de l’Esplai.

Quants nens hi ha a l’Esplai?
Estem al voltant dels 50 però anem creixent amb els mesos que van passant. A mesura que avança l’any i el boca-a-boc funciona es van apuntant més nens i nenes. També funcionen molt bé les activitats com les Colònies, és llavors quan els nens estan més entusiasmats.

I quanta gent hi ha passat al llarg dels 30 anys.
No en tenim ni idea. Hi ha arribat a passar una quantitat de gent tal que és molt difícil de precisar. Intentarem saber el nombre exacte, perquè hi ha molta gent que mereix celebrar aquests 30 anys, que són de tots.

Els nens de l’Esplai, com encaren la celebració?
Durant el que portem de curs hem anat recordant que fèiem 30 anys però el seu paper principal serà el dia 19 amb la cercavila. Els nens i nenes són els qui han preparat les activitats i ho han fet amb molta il·lusió els darrers caps de setmana.

Què li diria a la gent de Mataró perquè participi als actes?
Hem preparat els actes pensant en què tothom es pugui sumar a la celebració i que aquests 30 anys siguin una conquesta de tothom.