27.5.07

Més difusió... (totmataro.cat)




Elogi del Garbí com a generador de valors i persones



L’esplai celebra amb entusiasme els seus 30 primers anys

Cugat Comas // Cultura - Societat
dimarts, 22 maig 2007



Va ser una reivindicació en tota regla, d’una manera de fer, d’una forma d’entendre l’educació en el lleure, d’uns hàbits, d’una història que arribava als 30 anys. I en seran molts més, segur. L’Esplai Garbí va celebrar dissabte les tres dècades d’activitat i no es va estar de res. No n’hi havia per menys ja que és l’únic dels esplais històrics sorgits del boom dels setanta tardans que encara aguanta i s’havia de celebrar. Activitats per la canalla al matí, al migdia i a la tarda i pels més ganàpies, amb antics membres de l’esplai com a grup hegemònic a la nit. Un xàfec important a mitja tarda va ser incapaç d’enviar-ho tot en orris, el sol va ser benaurat, igual que quan va irradiar-ho tot a mig matí i el propi vent Garbí, segur, va esfumar els núvols i va permetre la festa.

En les activitats hi van participar desenes de nens i nenes de diferents edats que van gaudir d’un dia un pèl rúfol però alhora plàcid. Els diferents tallers i activitats organitzats van divertir els més menuts i també els monitors –que a vegades s’ho passen encara millor que els nens i nenes– amb ball d’animació inclòs i xocolatada final, passada per aigua del xàfec. Falsa alarma i a la nit dos concerts de celebració en una plaça que va anar bullint a poc a poc de gent. Abans de la música va ser el torn dels parlaments d’exmonitors de més edat, de fa més poc i d’actuals. Van ser el punt reivindicatiu i alhora melancòlic al tirar endarrera tant temps per recordar. Una projecció d’imatges, el disc enregistrat amb els temes propis de l’esplai i l’exposició que es veia a la plaça van anar també en aquesta línia. I és que la gent del Garbí és conscient de la importància de fer 30 anys, del camí fet i el que queda per recórrer, de la funció d’un esplai com a generador de valors en la societat i en les persones, de com ajuden a fer feliç els qui hi passen, hi han passat i hi passaran.

La Coixinera de sempre
El grup local La Coixinera van fer allò que saben fer millor, un bon sarau a la plaça. Van fer parada a la festa del Garbí en un cap de setmana amb 4 actuacions però el cansament no els va impedir d’oferir el seu trepidant folk festiu que es podrà veure pel Cruïlla i per Les Santes, properament. Els temes del darrer disc es van deixar sentir però són els de sempre els que resulten més. El fet que alguns dels integrants del grup siguin exmembres del Garbí va posar-hi el toc especial. El grup Ràbia, amb un rock primerenc però potent va cloure la nit abans de la traca final.