30.1.07

A TOTS I TOTES


La Meritxell feia poc temps que era monitora de l’esplai. Un dissabte va sortir amb el grup d’infants als afores de la ciutat, buscant un camp on jugar.

Portava tot de jocs preparats. Al cap d’una estona alguns nens es van despenjar de l’activitat i es van apartar del grup per veure què trobaven. Ella procurava no perdre’ls de vista mentre seguia amb la resta de la colla. Tot d’una, els que s’havien escapat es van posar a cridar: «Veniu, veniu!». Per no quedar-se sola, ella també es va acostar al grupet que cridava.
Havien trobat una riera plena de capgrossos i tota la mainada es va posar a descobrir el que hi havia al voltant de l’aigua. L’excitació recorria el grup. Tothom trobava coses interessants que volia ensenyar als altres. Va passar l’estona i va ser hora de tornar al local.
La Meritxell, que primer estava desconcertada i una mica trista perquè no havien fet el que estava programat, es va adonar que aquell dissabte les coses havien anat més bé que mai.

Ens ho va explicar en una trobada de monitors i ens digué molt convençuda:
«Aquell dia vaig descobrir què era l’esplai.»

Què va fer diferent aquella tarda de dissabte? Què havia descobert la Meritxell?

Aquella tarda la colla es va inventar l’activitat i la monitora va tenir la
intuïció de deixar fer, d’acompanyar la mainada en la seva descoberta. I segurament li van fer moltes preguntes: «I, això, què és?». Algú pot pensar que, per una cosa així, no fa falta una monitora. Educació en el temps lliure? Si tenen la vida programada… Només els falta que els organitzem el poc temps lliure que tenen! Un argument de pes, que no és pas fàcil de rebatre. ¿Té sentit en la nostra societat, inundada d’ofertes d’oci com mai al llarg de la història, l’existència dels centres d’esplai?

Per a nosaltres, rotundament, sí. Quan milers de joves del nostre país dediquen un dissabte rere l’altre a conviure amb infants i adolescents només perquè en tenen ganes; quan cada dissabte els esplais s’omplen de mainada sorollosa, és que alguna cosa interessant està passant.
[...]
A tots els monitors i monitores, Projecte Educatiu d'Esplac. http://www.esplac.org/estatiques/pdf/projecte_educatiu.pdf