7.5.06

Els Gegants de l'esplai? Sí, sí els Gegants de l'esplai!


Ei garbitencs i garbitenques!
Els més menuts no coneixeu gaire els gegants de l'esplai! Ara us els presentarem i explicarem la seva història!

Doncs resulta que fa molts anys, a l'esplai hi havien dos gegants, l'Avi i la Iaia, tots dos tenien una altura d'uns 4 metres d'alçada! I els van construir els membres de l'esplai a principis de la decàda dels 80. Aquesta parella de gegants va aparèixer,per tal de substituïr en Palau II i en Garbí I i fer un homentage a tots els avis i les àvies,que cada dia, amb amor i molta paciència, cuiden i mimen tots els nens i les nenes.

Els Avis corrien pels carrers de Mataró sempre que podien i eren d'allò més populars i coneguts. Amb el temps i la gresca, els gegants es van fer malbé i per això ja fa uns anys que els garbitencs i garbitenques van decidir desmuntar-los per tal d'arreglar-ne els desperfectes.

Actualment els gegants tenen més de 20 anys i estan a l'espera de ser remodelats, amb moltes ganes de conèixer els nous garbitencs i garbitenques i de retrobar-se amb els més antics! Qui sap quan sortiran! Potser pels 30 anys de l'esplai? Esperem que sí!

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Si és que son macos perquè sí!!!


Aviat els tornarem a veure oi?

Anònim ha dit...

oi!

Anònim ha dit...

ai els avis!

Marc Sala ha dit...

Aprofitant que un blog no només el pot veure els mateixos monitors, sinó que altra gent hi pot col·laborar jo plantejo una pregunta, que alguns ja la coneixeu.
Restauració o reconstrucció dels gegants?
Actualment disposem dels caps dels gegants vells, un gegants de quatre metres d'alt, i un pes prou elevat al cap que suposava una dificultat prou elevada als portadors, ara els caps actuals estan fets des de fa 20 anys i tenen un carisma que cal dir que els nous no el tindran fins passat molt de temps de la seva recontrucció.

Restauració, mateixos caps.
Recontrucció, el mateix perfil, però material nou.

Si has estat al garbí i coneixes els gegants opina.

Anònim ha dit...

Reconstrucció

Uns gegants nous no tindran el mateix carisma, segur. Però sempre es poden conservar els caps dels vells, no?

Els caps vells pesen molt. Si els gegants fan de mal dur, podria ser que fos un motiu més perquè dexessin de dur-se?

Marc Sala ha dit...

Ara mateix, pensant en el tema dels gegants m'ha vingut una altre pregunta al cap.

En el cas de que es tornéssin a fer de nou... ... els gegants de braços rígids o de braços volant com els tenien abans?

Ventatges i desventatges de cada cosa:

Fixes. Els gegant agafa més forma anatòmica ja que l'estructura rígida arriba fins a la cintura del gegant més o menys, i això, sobretot en figures femenines és més bonic. Al mateix temps perd dinamisme i joc amb el personal.

Volants. És la inversa, el cos (tot i que no té perquè ara que hi penso) perd una mica de forma ja que no fa falta fer el que seria la carcassa amb fibra de vidre dins avall, però si que podem dir que perden realisme, al mateix temps que guanya dinamisme i joc amb el públic.

Ja saps, deixa la teva opinió, i ara ja no només pel que serien els gegants del garbí, si ets de fora opina sobre gegants, la teva opinió també ens interessa. Envia un sms amb les teves dades seguit de fixes o volants al 445533.

Anònim ha dit...

bufff! com estem marc....!

a veure, l'altre dia en parlavem amb la berta al tren! i va dir que... i si fem un motlle dels caps vells? així podriem ser més fidels als originals. És factible?
i... Es possible treure pes als caps? i aixi no s'han de reconstruïr!

Avui, a la feina( no dire on per no fer propaganda gratuita..) una dona se ma possat a parlar de cases de colònies i no se com ha sortit l'esplai i els 30 anys i els gegants i... quan li he edit que teniem pensat recuperar-los se li ha il·luminat la cara!
Endevant amb la tasca!

Marc Sala ha dit...

A veure nem a pams.

En primer lloc, fer un motlle dels caps es pot fer, si, però ha de ser un material elàstic, per tant silicona, i això dispara el preu de mala manera, ja que la silicona és caríssima. I l'altre tema és que si es volen fer tant alts com els d'abans? Jo els trobo massa alts per ser uns gegants d'esplai, i llavors el cap quedaria descompensat amb el cos, seria un gegant capgròs.

Després, treure pes als caps? no ho he mirat, però ho veig hiper complicat... bueno, ho veig complicat.

Per acabar, aprofito el mitjà i el tema per publicitar-me... ;P Tots els que llegiu això que sapigueu que entre altres feines d'escultura em dedico a això, a la construcció de gegants, caprgossos i el que més m'agrada, bèsties de foc.

Anònim ha dit...

Marc (lleig això de publicitar-se per aqui)...

Ja sé que tu ets qui més entén d'aquest tema però perquè el motlle del cap s'ha de fer amb un material flexible? No es pot fer per parts amb escaiola, per exemple?

Pel que fa a l'alçada, crec que és el de menys. Tenim una estructura feta ja, sí, és alta...però un esplai no pot tenir gegants alts????

I les mans...per mi que volin! Durant la cercavila de gegants (que no gegantada) del dia de Sant Jordi vaig adonar-me que la majoria de gegants que més em cridaven l'atenció, a part de la família Robafaves, éren els que tenien les mans volant. Els hi dóna un aire més d'"esplai", més juganers...

Aquí queda dit!!

Anònim ha dit...

Si es reconstrueixen... no haurien de ser unes còpies fidels? Mans volant! A l'hora de ballar és moooolt més wapo de veure!

L'alçada... poden ser alts, sí. Però, per guardar-los? Muntar/desmuntar cada cop pot arribar a cansar. I com tots sabem, els gegants dormen de peu, i això que tenen els peus petits!

Anònim ha dit...

mans volant!

Pel que fa a l'alçada...si reconstruïm els gegants, ja que hi sóm, no costa pas gaire refer l'estructura no? la qüestio és.....els gegants muntats, caben al magatzem?

Marc Sala ha dit...

A vore.

Lo del material flexible és per fer les coses una mica més fàcils. Fer un motlle d'escaiola per parts es podria fer, si, però crec que ni a mi em sortiria... els motlles no són el meu fort no he tingut la sort de tenir bons professors en aquesta materia, però el problema ve en que és una superficie molt irregular i els "partages" (linies per on es parteixen les peces)seria molt complicat trobar-los. Crec, jo tampoc m'ho he mirat exactament.

Apali Salut a tots. Com mola un blog on el dinamitzem 4 persones, però el dinamitzem a saco.

Anònim ha dit...

Hola nois, nosaltres tenim ja un gegant al magatzem (la Norilca), així que si al final tornen els avis del Garbí (esperem que sí) serem veins.

La meva dona va ser monitora i secretaria del Garbí durant molts anys, i pels voltants del 93 o 94 va treure els gegants per Sant Jordi (ja no van tornar a sortir més).

A VEURE SI AVIAT ELS TORNEM A VEURE!!!!

Marc Sala ha dit...

Hola.

Perdona si et pregunto qui ets, o si més no qui és la teva dona, i com has descobert el blog?

Pel que fa a la teva dona o a tu mateix si has tingut relació amb el Garbí convidar-vos a participar a la celebració dels 30 anys de l'esplai Garbí.

Anònim ha dit...

Hola de nou Marc i tot el GARBÍ

Sóc en Toni i la meva dona és la Coral de La Web dels Gegants de Mataró.

www.telefonica.net/web/gegantsmataro

Com et comentava em tingut relació directe amb aquest gegants, sobretot la meva dona; de fet ella va participar en la darrera remodelació al 94 i l'ultima sortida que es va fer pel Sant Jordi d'aquell any (La foto que teniu posada és de la plantada a la porta de l'Ajuntament el 23 d'abril de 1994 i està feta per l'Eloi Miralles).

De fet, d'avis del garbí com a mínim han existit dos parelles (jo he vist dos), encara que hi ha monitors que diuen que han sigut 3 (Tenim fotos de totes les parelles encara que la primera d'elles com ja us dic tenim els nostres dubtes). La pista d'en Garbí i en Palau teniu que agafar-la una mica amb pinces perque ens van basar unicament en unes fotos que tenim d'aquest gegantons de 1979 i d'un escrit d'un antic nen de l'esplai, pero ara ningú s'enrecorda, ni monitors, ni nens ... (ni el propi nen de l'escrit que ara és regidor de l'Ajuntament s'enrecorda) pero la foto existeix!!!

www.telefonica.net/web/gegantsmataro/avi_garbi.htm

Vinga, anims amb aquest gegants a veure si tornen al carrer!!!

Per qualsevol cosa: norilca@telefonica.net o a les Esmandies per on passem molt ja que és on dorm la Norilca.

Anònim ha dit...

Hola gent del Garbí!!!
Jo soc en Jordi Miralles i soc geganter de la colla de La Norilca i Col.laborador de la Web dels Gegants de Mataró.El meu pare es el autor de la foto dels Avis i en disposo de els negatius per si en voleu còpies.Per qualsevol cosa us podeu adreçar a mi per mail a vilagegants@yahoo.es o mirajonch@hotmail.com

Una abraçada i a veure si els gegants del Garbí tornen a sortir del seu cau i aviat els tornem a veure!!!

JORDI